Golv & innertak

Golv

Ska du byta golv eller innertak?

Det finns en uppsjö av olika material och varianter för både golv & innertak. Vad man ska välja, är helt beroende på vilka funktioner du önskar på ditt innertak eller för ditt golv. Vill du att det ska vara lätt att montera? Kanske behöver ni ett ljudisolerande material som är brandsäkert? Oavsett vilka egenskaper ni önskar för ert hem så finns det mängder av material och utseenden att välja på. Tycker ni det är svårt att hitta fram i ert beslut så kan ni alltid kontakta oss för vägledning genom materialdjungeln.

Här hittar du tips och information om golv & innertak

Klassisk parkett eller smidigt klickgolv?

Det är inte alltid så enkelt att välja vilket golv man ska ha. Utbudet av olika material och utseende är enormt vilket inte gör det lättare att välja. Man bör först avgöra vilken funktion golvet ska ha. Helst vill man ju ha ett golv som både är praktiskt och som passar in rent utseendemässigt i rummet. Här nedan listar vi de vanligaste golvtypernas för- och nackdelar.

Laminatgolv

Ett laminatgolv är i grunden en pressad träfiber som belagts med en pappersdekor. Fördelen med denna typ av golv är att det finns i mängder av olika utseenden, är slitstarkt och relativt ljuddämpande. Det är dessutom ganska enkelt att lägga ett laminatgolv själv. Särskilt då om det är ett klickgolv. Den största nackdelen är att det inte går att slipa om ifall olyckan är framme eller om det börjar bli slitet.

 Parkettgolv

Ett klassiskt parkettgolv är väldigt vackert. Eftersom det är gjort av riktigt trä så får man en levande känsla i materialet. Att lägga ett parkettgolv är dyrare än tex laminatgolv men det går att slipa flera gånger vilket gör att det blir billigare i längden. Många uppfattar också ett äkta golv i parkett som varmare och mjukare att gå på. En annan aspekt är faktiskt att golvet höjer värdet på ditt boende den dag du vill sälja.

 Vinylgolv

Utvecklingen har gått framåt ordentligt sedan linoleummattans tid. Dagens vinylgolv är både vackra att se på och väldigt hållbara. Denna typ av golv väljer man ofta om man har utrymmen som utsätts för fukt då det är vattenbeständigt och slitstarkt. Denna typ av golv är både lätta att lägga och att sköta. Vad som kan tala mot ett vinylgolv är det är känsligt för långvarig belastning av tex tunga möbler. Det kan blekas i solen och det är känsligt för vassa föremål. Prismässigt så ligger det i samma nivå som ett laminatgolv.

Innertak i trä, panel eller gips?

Som med det mesta annat avgörs oftast vilken typ av innertak man väljer på tycke och smak. Givetvis i kombination med vilken funktion som rummet har och hur det används. För att underlätta för dig i valet av innertak så har vi listat några olika varianter som är vanligt förekommande.

Trä

Ett innertak av trä är vackert och inbjudande. Det finns mängder av olika träslag och profiler att välja mellan så det är bara att börja botanisera i utbudet! Trä är bra för miljön och passar i hemmets alla rum. Eftersom trä andas kan man även ha det i de flesta våtutrymmen. Det är relativt enkelt att sätta upp men man bör tänka på att förvara träet i samma rum som det ska sättas upp i för att acklimatisera sig då det är ett levande material. Något annat som är bra är att du kan skruva i ett trätak om du ska sätta upp lampor eller annat.

Gips

Vill du ha ett slitstarkt och hållbart alternativ så gips ett bra och populärt val. Med ett gipstak så får du ett slätt och snyggt tak. Gipsskivor är både ljudabsorberande och ett brandsäkert alternativ och är enkelt att sätta upp. Det kräver dock spackling och målning.

 Paneler / Skivor

Här kan man välja på massor av olika material såsom trä, mdf, spånskiva med mera. Fördelen är ofta att man kan täcka stora ytor ganska for. Det finns skivor som är färdigmålade eller belagda med tex en plastfilm för struktur om man så önskar. Detta är också ett relativt billigt alternativ.

 

För att göra det ytterligare lite enklare har vi delat in det i tre olika huvudkategorier. Om du har några frågor eller funderingar så är det bara att kontakta oss. Vi älskar att hälpa till!

köksgolv

Golv

 • Parkettgolv
 • Massiva golv
 • Laminatgolv
 • Vinylgolv
 • Skeppsgolv
 • Klickgolv
Golvlister

Paneler & Lister

 • Träpaneler
 • Tak- och golvlister
 • Foder
 • Stukatur
Innertak

Innertak

 • Takskivor
 • Takpanel
 • Spänntak
 • Målat tak
 • Undertak